В Україні створена Всеукраїнська Рада релігійних об'єднань

В Україні була створена Всеукраїнська Рада релігійних об’єднань.

Про це повідомив на прес-конференції в Укрінформі професор Інституту філософії НАН України, Олександр Саган.

“Створення Всеукраїнської Ради релігійних об’єднань відбулося 26 січня 2017 року: буквально за півгодини до прес-конференції було підписано протокол номер один. Перед тим було три засідання робочих груп, які працювали над положеннями, принципами, підходами і баченням співпраці. До складу ради увійшло шість релігійних об’єднань: Духовне управління мусульман України “УММА”, РО “Національні Духовні Збори Бахаї України”, Об’єднання синів і дочок України Рідної української національної віри (РУНВіри), РО громад Прогресивного Іудаїзму України, Центр громад свідомості Крішни в Україні, Апостольська Православна церква в Україні та Українська асоціація релігієзнавців, яка працює на базі Інституту філософії НАНУ і виступає нейтральною платформою для того, щоб могли об’єднуватися і знаходити спільну мову релігійні організації. Створення цієї ради – один із кроків до того, щоб і далі утверджувати в Україні модель толерантності, партнерства не лише в державно-церковних, а й у міжцерковних, міжконфесійних відносинах “, – заявив Олександр Саган.

За його словами, потенціал багатьох релігійних організацій, які активно діють в Україні в різних площинах, не до кінця реалізований і використовується неефективно, в тому числі й самим громадянським суспільством. Тому що за кожною з цих релігійних організацій стоїть дуже багато віруючих. Сьогодні до цих об’єднань прикріпили ознаку “релігійні меншини”, хоча це неправильно. 

Ач'юта Прія Прабгу підписує Положення про ВРРО“Як можна сказати, що кришнаїти – це релігійна меншина, коли їх у світі є сотні мільйонів, або мусульмани – релігійна меншина, коли їх уже понад мільярд? Інше питання, що на цій території (України) за певних обставин цих релігійних організацій не так багато. “, – сказав науковець. 

“Нам хотілося б, щоб і інші церкви були долучені до процесів законотворення, прийняття нормативних актів. Багато релігійних організацій просто виключені з цього процессу. Я думаю, що будемо спільно працювати на благо і релігійних організацій, і України загалом “, – наголосив Олександр Саган , закликавши всі релігійні об’єднання долучатися до спільної роботи.  Лідери релігійних громад також висловили надію на плідну співпрацю, поглиблення взаєморозуміння і розвиток міжконфесійного діалогу.

В своєму виступі голова Виконавчого Комітету Центру громад свідомості Крішни в Україні Ач’юта Прія Прабгу подякував за можливість висловити свої думки.  “Єдність в різноманітті – це основа нашої філософії. Ми всі різні, але ми всі поклоняємося одному Богу. Бог – Один, Бог – Єдиний. Для нас ця Рада – це можливість більш плідного, більші глибокого діалогу з іншим конфесіями. Ми щиро віримо, що релігія не повинна ставати чинником політичних ігр. Ми дуже раді, що нас запросили на ці збори, в цю Раду”, – сказав   Ач’юта Прія Прабгу.

Положення про Всеукраїнську Раду релігійних об’єднань
 задати питання

ВВЕДІТЬ ВАШЕ ПИТАННЯ