Медитація

Медитація

harer näma harer näma harer nämaiva kevalam

kalau nästy eva nästy eva nästy eva gatir anyathä

 В цей вік сварок і лицемірства єдиним способом звільнення є оспівування святих імен Господа. Немає іншого шляху. Немає іншого шляху. Немає іншого шляху.

Båhan-Näradéya Puräëa 38.126/CC Ädi 17.21/JD Ch. 23/BRSB p. 106)

Таку інструкцію для духовного життя дають ведичні писання тим, хто прагне пізнати духовну науку відданого і безкорисливого служіння Богу – бгакті. Практика бгакті допомагає людині розвивати в собі всі найвищі якості і знайти те, до чого прагне кожен, хто живе в матеріальному світі, – вічне життя, вічне щастя, вічне знання.

Практикувати бгакті-йогу під силу кожному, ким би він не був, і як би не була влаштоване його життя на даний момент. Потрібно тільки одне – відвести Господу Крішні головне місце в нашому житті. Йому одному слід присвятити всі наші помисли, бажання і справи. Ми доб’ємося цього, якщо будемо з любов’ю і відданістю повторювати святе ім’я Бога – Харе Крішна маха-мантру, слідувати правилам і приписам, читати книги А.Ч. Бгактіведанти Свамі Прабгупади і пропонувати свою їжу Господу.

Повторення Святих імен Господа (мантра-медитація)

Найголовніше, що слід постійно тримати в голові і серці, що, оспівування святих імен Господа є не що інше, як спілкування з Ним з метою відновити відносини. Обумовлені душі, що живуть в фізичних тілах в матеріальному світі, багато життів тому забули про свої чисті відносинах з Господом. Але «Господь Крішна настільки добрий, що Він терпляче перебуває в серці кожного, намагаючись вести обумовлену душу додому, назад до Бога. Природно, що жоден матеріальний друг протягом мільйонів років не залишався б з таким дурним товаришем, особливо якщо його товариш ігнорував його або навіть проклинав. Однак Господь Крішна настільки вірний друг, що Він супроводжує навіть самих демонічних живих істот, і також знаходиться в серці комахи, свин’ї і собаки». Так описує Шріла Прабгупада в Шрімад Бгаґаватам (ШБ 11.11.6) любов і співчуття Крішни до обумовлених душ.

Протягом тисячоліть люди повторюють імена Господа в формі мантр. На санскриті мана означає «розум», а трая – «звільнення». Таким чином, мантра – це комбінація трансцендентних звуків, яка звільняє наш розум від занепокоєнь.

Медитація означає «уявне споглядання», і у споглядання повинен бути об’єкт. Якщо ми будемо повторювати звичайне слово, наприклад, яблуко, нашу свідомість і життя ніяк не зміняться. Повторення ж імен Господа і медитація на Нього надають очищаючу дію і дозволяють людині піднятися з матеріального рівня на духовний.

Ведична література називає одну мантру маха-мантрою – великою:

Харе Крішна, Харе Крішна, Крішна Крішна, Харе Харе

Харе Рама, Харе Рама, Рама Рама, Харе Харе.

Ім’я Крішна означає «всеприваблевий», Рама – «всерадуючий», а Харі – це звернення до енергії відданого служіння Господу. Таким чином, маха-мантра означає:

«О всеприваблевий, о всерадуючий Господь, о, енергія Господа!

 Прошу, дозволь мені віддано служити Тобі».

Повторюючи маха-мантру, ми повинні свідомо просити Його дозволити нам відтворити з Ним вічні взаємини.

Правильний умонастрій, який слід культивувати для повторення Святих імен, включає відмову від плодів своєї діяльності. Повторення маха-мантри повинно стати нашим безкорисливим служінням Господу для Його насолоди. При цьому для натхнення і зміцнення намірів важливо знати, яких результатів досягає той, хто з вірою і смиренням повторює імена Бога:

  • Ідуть страхи, зокрема, страх смерті. Адже причина страху смерті в тому, що у нас немає взаємин з Богом.
  • Розвивається безкорисливість. Перестаємо помічати недоліки інших людей.
  • Стаємо більш уважними до того, що відбувається, більш усвідомленими; приходять відкриття і одкровення. З’являється спокій, умиротворіння; зростає довіра; розвивається здатність чути духовні настанови протягом дня.
  • Зростає натхнення і ентузіазм здійснювати віддане служіння, читати книги Шріли Прабгупади.
  • Слабшають і йдуть матеріальні бажання, інтерес до того, що віддаляє від Бога. Поступово перестаємо витрачати час короткого життя на пусте, зайве.
  • «Просто оспівуючи святі імена Крішни, людина може звільнитися від матеріального існування. Дійсно, просто повторюючи Харе Крішна маха-мантру людина зможе побачити лотосні стопи Господа ». (CC Ädi 7.73)
  • «Навіть слабка подоба, тінь імені Господа (намаабгаса) дає безмежно більше результатів, ніж всі види сат-карми (сприятливою діяльності), знищує гріхи і звільняє від матеріального існування». Це стверджується в «Нектарі відданості» (Bhakti-rasämåta-sindhu).
  • «Ім’я Шрі Крішни володіє такою силою руйнувати гріхи, що Воно може нейтралізувати більше гріхів, ніж може зробити найгреховніша людина». (Бріхад-Вішну Пурана / BR 1.4)

Для того щоб одухотворити своє бачення, діяльність, все своє існування, необхідно спілкуватися з Вищим Духом. Вищий Дух дуже добродійний, оскільки Він є всім. Усе взаємопов’язано із Всевишнім, отже, Він взаємопов’язаний і зі звуком. Так, завдяки Своєму незбагненному могутності Господь може втілитися як звук. І тому ім’я «Крішна» та сам Верховний Господь Крішна тотожні, між Ними немає ніякої різниці.

Надихає?

Тоді перейдемо до практики. Існує дві форми мантра-медитації:

– Індивідуальне оспівування, коли людина читає мантру на чотках, називається джапою,

– Спільне оспівування, коли разом з іншими відданими ми повторюємо мантру за ведучим, називається кіртаном. Кіртан зазвичай супроводжується грою на музичних інструментах і плесканням в долоні. Рекомендуються практикувати обидві форми мантра-медитації, так як обидві вони благотворно впливають на людину.

Джапа

Харе Крішна маха-мантра — це трансцендентний звук, втілення самого Крішни. Його ім’я невідмінно від Нього самого. Шріла Прабгупада пояснює, що спілкування зі Святим ім’ям одухотворяє наше бачення, дії, сам устрій нашого життя.

Шріла Прабгупада каже: «Звичайно, є певні правила і приписи для мантра-медитації, але для початку нам необхідно відчути смак до повторення Святих імен. Потім, поступово, у міру того, як буде посилюватися цей смак, ми будемо ставати більш уважними до дотримання правил і приписів». (New York, September 8, 1966)

Ви можете читати мантру в приміщенні, або на свіжому повітрі, так голосно або так тихо, як вам подобається, але досить голосно, щоб було чутно вам самим. Найголовніше — вимовляти кожне слово чітко і ясно. Ваш розум захоче переключитися на якісь сторонні думки, оскільки він неспокійний, нестійкий і завжди хоче думати про що-небудь. Спробуйте зосередити всю свою увагу на читанні Харе Крішна маха-мантри і прислуховуйтесь до кожного слова.

Читати мантру можна в будь-який час дня, але в ведичній літературі зазначені певні години, найбільш сприятливі для духовної практики, — ранні ранкові години. Добре, якщо ви відведете для читання мантри певний час дня, завжди одне й те саме. Почніть з повторення одного або двох кіл в день і поступово збільшуйте їх число до шістнадцяти. Це рекомендований мінімум для того, хто відноситься до джапа-медитації серйозно і хоче стати відданим Господа Крішни.

Читання мантри Харе Крішна принесе вам відчуття духовного піднесення. Причому це відчуття з часом буде постійно посилюватися, оскільки звук імені Крішни трансцендентний, Його ім’я хочеться повторювати знову і знову.

Кіртан

Представляє собою групову медитацію. Під час кіртану, мантру Харе Крішна співають на будь-який мотив. Кіртан можна проводити у себе вдома, з сім’єю або друзями, в гостях або на природі. Одна людина «веде» кіртан — спочатку він співає мантру Харе Крішна один, а потім інші повторюють її на той же мотив. І знову, ведучий співає мантру один, а решта повторюють услід за ним. Так знову і знову співається мантра Харе Крішна, триває кіртан, і ті, хто бере в ньому участь, все сильніше відчувають духовне блаженство. Діти теж можуть брати участь в кіртанах, це благотворно позначиться на їх духовний розвиток. Так вся родина може збиратися вечорами для спільного кіртану. Добре проводити кіртан кожен день або якомога частіше.

Перевага кіртану в тому, що ви чуєте мантру Харе Крішна і тоді, коли вимовляєте її самі, і коли її вимовляють інші.

Основні принципи

В яких би умовах людина не повторювала маха-мантру, це надзвичайно сприятливо позначиться на її духовний розвиток. Проте, великі мудреці і святі — авторитети в джапа-медитації — пропонують використовувати деякі прийоми, які посилюють її дію.

Чим більше людина повторює мантру Харе Крішна, тим легше їй буде слідувати перерахованим нижче принципам, так як, повторюючи її, в неї з’являються духовні сили і розвивається смак до вищих насолод. Коли людина при повторенні маха-мантри починає відчувати духовну насолоду, їй стає набагато легше відмовитися від поганих звичок, що перешкоджають духовному розвитку.

1. Для тих, хто серйозно і щиро прагне до духовного розвитку, рекомендується слідувати чотирьом регулюючим принципам:

а) не вживати в їжу м’ясо, рибу і яйця;

б) не вживати одурманюючих засобів (наркотичних препаратів, маріхуани, гашишу, ЛСД, алкоголю, тютюну, і навіть кави і чаю);

в) не грати в азартні ігри і не займатися грошовими махінаціями;

г) не вступати в статеві стосунки поза шлюбом.

Дотримання цих чотирьох регулюючих принципів призведе до швидкого духовного прогресу. Нехтування ж ними дуже ускладнює духовний розвиток, посилюючи прихильність людини до матеріальних речей. Однак джапа-медитація володіє такою силою, що спочатку людина може повторювати мантру Харе Крішна незалежно від його життєвих умов, і сама мантра допоможе йому просунутися на цьому шляху.

2. Потрібно регулярно читати книги А.Ч. Бгактіведанти Свамі Прабгупади, особливо «Бгаґавад-ґіту» і «Шрімад- Бгаґаватам». Слухаючи розповіді про Крішну, Його незвичайних діяннях і трансцендентних розвагах, людина очищає серце від бруду, що накопичився там за той нескінченно довгий час, який він знаходиться в матеріальному світі. Регулярно слухаючи розповіді про Крішну і про духовний світ, де Крішна насолоджується вічними іграми зі Своїми відданими, людина може повністю осягнути природу духовної душі і зрозуміти, в чому полягає справжня духовна діяльність і який досконалий метод, за допомогою якого можна вирватися з цього матеріального світу.

3. Щоб краще захистити себе від матеріальної скверни, слід приймати в їжу тільки прасад — вегетаріанську їжу, одухотворену тим, що спочатку вона була запропонована Верховному Господу Крішні. Вбиваючи будь-яких живих істот, включаючи рослини, людина накликає на себе кармічні наслідки цих дій. Але Крішна говорить в «Бгаґавад-ґіті», що Він позбавляє від кармічних наслідків того, хто пропонує Йому вегетаріанську їжу з любов’ю і відданістю.

4. Слід присвячувати плоди своєї діяльності Верховному Господу Крішні. Коли людина працює заради власного задоволення, вона відчуває на собі кармічні наслідки своєї діяльності. Якщо ж він працює для Крішни, це не тільки звільняє його від карми, але і пробуджує дрімаючу в ньому любов до Крішни. Можна продовжувати займатися своєю звичайною діяльністю, якщо вона не суперечить, прямо або побічно, чотирьом регулюючим принципам, згаданим вище.

5. Людина, яка ставиться серйозно до джапа-медитації, повинна якомога більше спілкуватися з тими, чиї інтереси подібні її власним. Це додасть їй духовних сил. Природно, на всіх нас дуже впливає наше оточення. Тому небажано занадто багато спілкуватися з людьми, які не мають духовних інтересів. Спілкування з тими, хто прагне до духовного розвитку, повторюючи мантру Харе Крішна, і слідуючи регулюючим принципам, — найкращий і найшвидший спосіб просування по шляху додому, назад до Бога.

 задати питання

ВВЕДІТЬ ВАШЕ ПИТАННЯ