Фестиваль Святого Імені «Бхакті Сангама 2017» вдався на славу!

Не минув і не відбувся, а саме, вдався на славу. Так як все дійство фестивалю повністю відповідало його девізу: ахайтукі апратігата йайайтма супрасідаті. Душі учасників були повністю задоволені безкорисливим івідданим служінням тисячам вайшнавів і гостям фестивалю.

Більшість, відзначили вдалий вибір місця і часу проведення дійства. Мешканці курортного містечка Коблево не тільки отримали матеріальний бонус у кінці літнього сезону, а й на собі відчули солодкість Святого Імені і можливість доторкнутись до вайшнавської культури і філософії, отримавши спілкування із відданими. Просторі зали для проведення лекцій і нон-стоп кіртану, місця для приготування і куштування прасаду, проживання учасників фестивалю, все знаходилось дуже компактно, що створило додаткові зручності і заощадило час для відданого служіння. Напівбоги також виявляли прихильність до учасників надавши сонячну, але не спекотну погоду на весь час фестивалю. Близьке розташування по відношенню до моря, розвинена інфраструктура і зручне транспортне сполучення із Коблево також зіграли важливу роль.

Родзинка урочистого відкриття фестивалю у цьому році  – це встановлення великих фестивальних Божеств Шрі Шрі Гаура Нітай. Як справжні господарі фестивалю, Вони милостиво дарували всім учасникам посмішки лотосоподібних облич і Свої благословення.

Кожен день починався із раннього підйому о 4-4.30 , щоб встигнути на ранкову програму. Як зауважив один із почесних гостей фестивалю, головний пандал став місцем проведення найбільш чисельної мангала-араті у світі! Декілька тисяч людей брали участь у ній щоранку. Після мангала-араті спільна джапа-медитація (повторення Святих Імен на чотках) і вітання Божеств о 7 ранку під ніжну мелодію говіндам аді-пурушам там ахам бгаджамі, від якої сльози навертаються на очі. Потім було поклоніння істинному духовному вчителю, в першу чергу, засновнику Міжнародного товариства свідомості Крішни, Його Божественної Милості А.Ч. Бгактіведанти Свамі Шріли Прабгупади, яке переходило у енергійний кіртан (гучне оспівування Святих Імен) замінюючи, крім усього іншого, ранкову зарядку всім учасникам. Для того, щоб не бути звинуваченими у зайвій сентиментальності, о 8.00 проходила лекція по Шрімад-Бгаґаватам, яка відкривала глибини вайшнавськой філософії. Після цього був сніданок. І сніданки, і обіди роздавали швидко і дуже організовано. Уявіть собі нагодувати кілька тисяч людей двічі на день! Тут якраз і проявлялись у повній мірі відмінні організаційні якості керівництва, кухарів, роздавальників і самих учасників, які почитали прасад. Про смачність прасаду писати –невдячна справа. Його потрібно спробувати. Чого тільки коштували свіжоспечені булочки! Прасад (освячена їжа) на 100% готувався силами учасників фестивалю під керівництвом досвідчених кухарів-вайшнавів і з любов’ю пропонувався Господу, а потім усім роздавався без залишку.

Після сніданку була година-півтори вільного часу, коли можна було дочитати джапу, взяти участь у якомусь служінні, скупатись на морі або просто подрімати. Потім починались 1-й і 2-й блоки семінарів, які давали почесні гості фестивалю. В цьому році було більше 20 почесних гостей: ініціюючі гуру (учні Шріли Прабгупади) і старші віддані. Кожен міг вибрати собі тему семінару за інтересом, а іноді навіть хотілося виділити із себе пару експансій, щоб потрапити на кілька занять, які проходили одночасно. Ті, кого філософія не особливо цікавила, могли зануритись у безперервне прославлення Господа у спеціально відведеному пандалі для нон-стоп кіртану.

Після обіду проходив 3-й блок семінарів і вечірня програма за інтересами (чоловічий форум і окремо жіночий, де обговорювалися сімейні відносини, проблеми батьків і дітей, а також форум брагмачарі). Солодкість всіх подій ширилась, і перетікала у вечірній кіртан, який проходив в головному пандалі за участю практично всіх і тривав 3 години, закінчуючись повним екстазом! Щасливі і повністю задоволені душі розходились спати, не забуваючи насолодитьсь теплим напоєм або чистою питною водою, роздачу яких абсолютно безкоштовно організували для них інші віддані. На наступний день все повторювалось знову! І так п’ять днів поспіль, поки не прийшов час закриття фестивалю і відданим потрібно було залишити Коблево, яке стало подібно Вайкунтсі – місця, де немає турбот. Місцеві жителі самі йшли на контакт і задавали відданим запитання на кшталт, чому у Крішни було 16 108 дружин, або чому ви не їсте м’ясо. Адміністратор одного із готелів зізналась, що вже звикла до «кришнаїтів», хоча спочатку вона втрачала дар мови, коли бачила відданих, які пропонували свої поклони Магараджам прямо на вулиці.

Особливо фестиваль запам’ятається тим відданим, які отримали ініціацію в останній день фестивалю. У головному пандалі було організовано вогняне жертвоприношення по ведичним правилами і приблизно 30 осіб отримали духовне народження, знайшовши істинного духовного вчителя, мантру і нові духовні імена. Ще один привід відвідати фестиваль, щоб все це побачити на власні очі. Фестиваль тільки закінчився, а всі вже з нетерпінням чекають наступного.

Всі фотоматеріали надав Mykola Kutsyi.

Бхакті Сангама 2017
 задати питання

ВВЕДІТЬ ВАШЕ ПИТАННЯ