Ініціатива ІСККОН із захисту довкілля

Турбота про землю і свідомість Крішни дуже пов’язані між собою. Господь Крішна в “Бгаґавад-гіті” пояснює, що Він – власник всього і той, хто насолоджується у Всесвіті. Тому для відданого ІСККОН важливо захищати землю і дбати про неї і живих істотах, які мешкають тут. Або, кажучи словами “Шрі Ішопанішад”, чітко розуміти, “кому все належить”.

Так само, як ми виявляємо схильність забувати про верховне становище Господа, ми час від часу забуваємо, що до Його власності, Його енергій потрібно ставитись належним чином. Деякі віддані вважають, що нам не потрібно дбати про “матеріальне”. Ми можемо також думати, що бути вегетаріанцем достатньо, і нам більше не потрібно нічого робити для захисту Землі та різних видів життя, якими вона заселена.

Проте, концепція свідомості Крішни має на увазі усвідомлення Господа та Його енергій завжди і в усьому. Так само, як ми свідомо підходимо до того, що ми вживаємо в їжу, а що ні, нам слід уважно підходити до того, як ми купуємо, готуємо та зберігаємо їжу, або бхогу, яку ми пропонуємо Господу. Нам слід зі свідомістю Крішни підходити до того, як ми зберігаємо воду, яку Він дарував нам. Для того, щоб не завдавати шкоди навколишньому середовищу, варто свідомо поводитися з відходами, у разі потреби компенсуючи завдану їй шкоду. Також важливо планомірно звести до мінімуму споживання енергії, пам’ятаючи, Чию енергію споживаємо. Шріла Прабгупада показав нам приклад, ніколи не проходячи повз погано закритого крана, або вказуючи на включені без потреби вентилятори та лампочки.

 

Статті, де докладно викладено позицію ІСККОН на цю тему:

Ініціатива ІСККОН із захисту довкілля: Екотеологія у нашій традиції

Три рівні екологічної стійкості в ІСККОН

 задати питання

ВВЕДІТЬ ВАШЕ ПИТАННЯ