Індія в серці Києва: у День міста вперше на Хрещатику відсвяткували Ратга-ятру, фестиваль колісниць

Давнє ведичне свято – Ратга-ятра, окрім Індії, щорічно проходить у багатьох мегаполісах світу: Нью-Йорку, Лондоні, Берліні, Лос-Анжелесі, Амстердамі, Сіднеї, Сан-Франциско, Парижі, Барселоні та інших. У неділю, 26 травня, в рамках святкування Дня Києва воно вперше відбулося на Хрещатику.

Наразі Україна переживає справжній бум цікавості до всього індійського. І це не дивно, адже будь-хто зможе знайти в ії багатій культурі щось для себе: чи то йогу, аюрведу, чи то васту, кулінарію або танці. Ведичне – це про здоровий спосіб життя, ненасилля, повагу до інших, розкриття свого потенціалу, служіння заради миру й добра. І, звичайно, це завжди яскраво та весело!

Ратга-ятра – одне з найважливіших й найколоритніших свят Індії. Щороку в місті Пурі (штат Орісса, Індія) на його святкування збирається понад 500 000 людей. Уперше за межами Індії Ратга-ятра пройшла у Сан Франциско в 1967 році, і відтоді вона є офіційним святом міста.

Центральний елемент ходи – «Ратга», пишно прикрашена колісниця у формі куполу, яку учасники дійства тягнуть по вулиці за допомогою канатів. Це символізує шлях душі назустріч миру та любові. Вважається, що кожнному, хто візьметься за канат, пощастить у житті.

Колісниця, яку кияни побачили на День міста, має заввишки майже вісім метрів. Її прикрашали просто на Хрещатику в день свята яскравими стрічками, намистами, дзвіночками, гірляндами з живих квітів та фруктів, які під час ходи роздавали усім охочим. Фестиваль колісниць зібрав декілька тисяч прихільників ведичного способу життя та гостей свята з усієї України. Вони перетворили середмістя на справжню Індію. Жінки, вбранні в різнокольорові сарі та чоловіки в дхоті та куртах, що тягли колісницю Хрещатиком, являли собою колоритне видовище, повз яке неможливо було пройти байдужим. Гра на традиційних для Індії музичних інструментах – мрідангах та караталах, оспівування мантр та запальні танці створювали неповторну духовну атмосферу. Багато хто з глядачів починав танцювати і повторювати нескладну мантру “Харе Крішна”. За словами гостей із Індії, що приїхали спеціально на київську Ратга-ятру, вона нічим не поступається аутентичній: піднесення і почуття щастя, що об’єднує всіх учасників ходи, однакове у всіх куточках планети.

Світлини зі свята
 задати питання

ВВЕДІТЬ ВАШЕ ПИТАННЯ