Харе Крішна - маха-мантра

Ці 16 слів: Харе Крішна, Харе Крішна, Крішна Крішна, Харе Харе / Харе Рама, Харе Рама, Рама Рама, Харе Харе – містять пряме звернення до Шрі Крішни та Його внутрішньої енергії. Слова маха-мантри Харе Крішна написані на санскриті, який деякі вчені вважають прародичем усіх мов нашої планети. Санскрит має особливу властивість передавати духовні вібрації в текстовому вигляді. Духовні наставники запевняють, що оспівування святого імені Крішни у формі маха-мантри не відрізняється від безпосереднього спілкування з Богом.

 

Ми живемо в епоху, названу Калі-юґою. У писаннях її зображають як добу чвар, лицемірства й ворожнечі. Практикувати духовний шлях у цю епоху значно важче через вплив матеріалістичного способу життя майже всього суспільства, а також унаслідок підміни істинних цілей людини тимчасовими потребами. Так само як лікування призначають, зважаючи на ступінь тяжкості хвороби, так і для Калі-юґи існує один сильнодіючий засіб, інтенсивна терапія, – святе ім’я. Божественні звуки святого імені – це маха-мантра Харе Крішна, яка є квінтесенцією всіх ведичних мантр і молитв. Недарма її називають маха, тобто «велика».

Переклад Харе Крішна з санскриту

В одній зі своїх перших лекцій у Нью-Йорку в 1966 році Шріла Прабгупада, виступаючи перед нечисленними гостями, які походили із середовища хіпі, пояснив текст маха-мантри Харе Крішна таким чином.

Хара – звертання до духовної енергії Крішни. Імена Крішна і Рама вказують безпосередньо на Господа. З допомогою енергії Хари (ім’я якої в кличному відмінку змінюється на Харе) нам значно легше привернути увагу Бога.

Що означає маха-мантра Харе Крішна

Шріла Прабгупада називав три слова маха-мантри (Харе, Крішна й Рама) духовними насінинами, які зрощують у людині свідомість Крішни. Адже коли ми повторюємо маха-мантру, то звертаємось особисто до Бога та Його могутньої енергії за захистом і просвітленням. Настрій молільника порівнюють з плачем немовляти за своєю матір’ю. Інакше кажучи, ми маємо бути щирими у своїх молитвах.

Практика повторення святого імені

Щойно людина починає повсякчас повторювати маха-мантру Харе Крішна, вона відразу ж встановлює контакт із духовною реальністю, і вплив Калі-юґи на неї негайно слабшає. Це дає змогу людині втихомирити свій збуджений розум. Коли розум більш-менш у рівновазі, ми здатні досягати духовних цілей.

Практика оспівування маха-мантри Харе Крішна – єдиний спосіб вирватися з матеріалістичного оточення й доторкнутися до пишноти духовного світу. «Гімн крішнаїтів» – так називають маха-мантру. Ми ж воліємо говорити про неї як про велику пісню звільнення, яку Шрі Крішна дав усьому страждальному людству.

 задати питання

ВВЕДІТЬ ВАШЕ ПИТАННЯ