Що в імені Твоїм, о Крішно?

Ми живемо в оточенні звуків. Деякі з них приємні, інші – не дуже. Проте на звуковій палітрі вирізняється одна вібрація, яка завжди викликає відповідні почуття. Це наше ім’я. Чому ж ім’я настільки приваблює? Тому що воно однозначно ідентифікує нас як унікальних особистостей поміж подібних. І до того ж через ім’я вмить встановлюється контакт із його власником.

Якщо подивитися на це під духовним кутом зору, Бог, як особистість, також має ім’я. Однак ім’я Крішни не таке, як у нас. Чому? Погляньмо далі.

Ім’я людини та ім’я Бога – у чому схожість і відмінність

Є чимала різниця між матеріальними й духовними звуковими вібраціями. І якщо подібність у тому, що ім’я завжди вказує на конкретну особистість, то відмінність полягає в могутності, вкладеній у імена Крішни. Шріла Прабгупада, засновник-ачар’я ІСККОНу й духовний керівник Руху свідомості Крішни, наводив такий приклад. Якщо повторювати «пепсі-кола», то за півгодини це набридне. Але якщо уважно оспівувати святі імена Крішни, вони залишатимуться такими ж привабливими протягом усього нашого життя, а їхнім смаком нам ніколи не пересититися.

Сила повторення маха-мантри Харе Крішна

У давньому ведичному писанні «Сканда Пурана» сказано, що, якщо людина згадує про Верховного Бога-Особу, вимовляє Його ім’я, усі недуги її тіла й розуму назавжди зникають.

Коли ми вимовляємо «Харе Крішна», то звертаємося до двох особистостей: Пуруші, чоловічого начала, і Його внутрішньої енергії жіночості. Ці дві особистості мають єдину природу й водночас відчувають Себе індивідуальностями, які зв’язані потаємними стосунками. Достатньо нам хоч раз сказати «Харе Крішна», як ми негайно встановлюємо емоційний контакт з Богом і Його енергіями.

Щоб досягти духовного контакту зі Всевишнім, послідовники багатьох релігійних традицій та шкіл йоґи змушені докладати надзвичайних зусиль, приборкувати чуття, жити у відреченні й обмежувати себе в усьому. Однак ця дивовижна практика повторення маха-мантри Харе Крішна з милості духовних наставників доступна кожному.

Як повторювати маха-мантру

Оспівувати святі імена Крішни – чудово, тому що для цього немає ніяких суворих правил:

  1. Можна співати в транспорті, в офісі, удома, на дачі, навіть уві сні.
  2. Не обовязково носити вайшнавский одяг і атрибутику.
  3. Не потрібно проходити попередні практики очищення.
  4. Відкриємо таємницю: для цього не треба вчити санскрит.
  5. Повторювати можна як тихо, так і голосно (не турбуючи, звісно, інших).

Наслідки повторення відчуватимуться відразу ж. Ваше серце наповниться піднесеними почуттями, розум заспокоїться, у буденне життя прийде радість і щастя. Головний результат: через емоційний контакт із Крішною почнеться духовне життя, сповнене чудес і неймовірних відкриттів.

Одного дня ви прийдете до храму свідомості Крішни у вашому місті й вочевидь побачите безліч привітних людей, зайнятих духовною діяльністю на благо інших. Деякі з них свого часу були пригнічені й понурі, шукали сенс життя й відчували незадоволення. Коли ж у їхній світ увійшла маха-мантра Харе Крішна, вона цілком змінила їхній світогляд і уявлення про звичні речі. Тому спробуйте, повторюйте й діліться своїми враженнями.

 задати питання

ВВЕДІТЬ ВАШЕ ПИТАННЯ