Як правильно трудитися в Свідомості Крішни

В одній з попередніх статей  “Карма – закон причин і наслідків” ми  посилаючись на Ішопанішади встановили, що усе живе й неживе у всесвіті належить Господу й підвладне Йому, а якщо ми важимо на не виділене нам долею, то запускаємо механізм карми. Виникає запитання: де ж брати енергію для виконання обов’язків з підтримання тіла, сім’ї, суспільних зобов’язань і т.д., так, щоб не стати рабом закону карми? Ідеально – усю діяльність присвятити Богу. І багато хто не готовий і не здатен на це відразу.

Деякі люди хочуть поступово очиститися й піднятися на вищий щабель духовного розвитку. Для них Веди пропонують займатися карма-йогою, тобто діяти заради вищої цілі, поки що без усвідомлення Верховного Бога-Особи таким, який і є цією кінцевою вищою метою. Цю діяльність розділяють на два підвиди:

1) сакама-карма-йога (“карма” означає насолоду, а “са” – з (прийменник), тобто “сакама” – з насолодою);

2) нішкама-карма-йога (“ніш” означає без, тобто нішкама – без насолоди).

Отже, карма-йога – діяльність заради якої-небудь вищої цілі з насолодою чи без. У цих назвах містяться кінцеві цілі кожного щабля карма-йоги. Кінцева мета сакама-карма-йоги – навчитися зрікатися плодів своєї діяльності, але при цьому ще насолоджуватися власне діяльністю, а на наступному рівні – нішкама-карма-йоги – слід навчитися зрікатися й власне діяльності.

У Бгаґавад-Ґіті (12.11) Крішна, Верховний Бог-Особа, так описує рівень карма-йоги:

Але якщо ти не можеш працювати, сповнившись свідомості Бога, то намагайся діяти, відмовившись од плодів своєї праці, і бути самодостатнім.

Його Божественна Милість А.Ч. Бгактіведанта Свамі Прабгупада дає такий коментар:

На цьому рівні (карма-йога) людина ще не усвідомлює, що Крішна є вищою метою, тому така людина витрачає частину своїх коштів на світську благодійність: лікарні, дитячі будинки, благодійні організації і фонди.

Якщо ж до цієї діяльності додати розуміння, що Шрі Крішна, Верховний Бог-Особа, і є вищою метою, то така діяльність буде називатися діяльністю в Свідомості Крішни (бгакті-йога). Це ще не чиста бгакті-йога, а змішана з карма-йогою. На санскриті домішок називається “мішра” і якщо бгакті змішується з сакама-карма-йогою, то виходить сакама-карма-мішра-бгакті. Цей рівень описаний у вірші Бгаґавад-Ґіті (12.12):

Як бачимо, результат, якого можна досягти на цьому рівні – істинна вмиротвореність, основана на розумінні того, що все в цьому світі, включно з результатами нашої праці, нам не належить, а Верховний Повелитель  — єдиний, хто насолоджується усіма плодами подвижництва і жертвопринесень (Бгаґавад-Ґіта 5.29). За такого розуміння зречення плодів своєї праці є істинним. Якщо ж під впливом оманливого его людина жертвує, наприклад 200 гривень, і думає, що ці гроші були її, але тепер вона їх добровільно віддає на благодійність, то таке відречення хибне. Адже така особистість не розуміє, що початково плоди нашої діяльності (зароблені нами 200 гривень) нам не належать. Хибне відречення призводить тільки до зростання  гордині, тому практикуйте відречення від плодів правильно!

Іноді людина вже не прив’язана до плодів своєї праці (робить пожертви легко й залюбки), але ще не може повністю відмовитися від мирської діяльності (нішкама-карма-йога) через, наприклад, сімейні обов’язки. При цьому вона бачить Бога вищою метою свого життя (домішок бгакті). У такому випадку виходить рівень карма-мішра-бгакті, описаний у вірші Бгаґавад-Ґіти (12.10):

Якщо ж ти не можеш здійснювати приписи бгакті-йоги, то намагайся просто працювати для Мене, тому що, працюючи для Мене, ти станеш досконалим.

Що б не робила, що б не їла, які б не приносила дари, що б не віддавала і які б покути не склала людина, вона робить це все як піднесення Верховному Богові-Особі (Бгаґавад-Ґіта 9.27). І ось вже на цьому рівні людина повністю звільняється від тягаря кармічної діяльності, а отже, не отримує за свою діяльність ні хороших, ні поганих реакцій. Усі реакції бере на себе Верховний Господь заради якого ця діяльність здійснювалася. Добре виконуючи свої обов’язки, найманий працівник може розраховувати на домовлену заздалегідь зарплату чи навіть премію, але він не відповідає за можливі збитки компанії, що виникли волею обставин. За все відповідальність несе власник компанії.

Природньо, ми намагаємося позбутися поганих реакцій, але чому б не насолоджуватися хорошими: зарплата з премією, кар’єра, становище в суспільстві, слухняні діти, красива дружина, райські насолоди зрештою? Цей вид діяльності (карми) називається карма й веде до досконалості людського життя. Найвища досконалість – пізнати Бога, а пізнавши, полюбити Його як особистість і служити Йому, куштуючи різні смаки стосунків з Ним, але не в матеріальному світі, де все тимчасове, навіть перебування на райських планетах.

Бгакті-йога відкриває ворота у вічний, сповнений знання й блаженства духовний світ. Ось для чого потрібно правильно працювати в свідомості Крішни! Це непомірно більше за насолоди на найвищій планеті матеріального світу – Брахмалоці – де в мільйон разів більше насолоди, ніж на земних планетах.

А на якому духовному рівні трудитесь Ви?

 задати питання

ВВЕДІТЬ ВАШЕ ПИТАННЯ