Прасад. Могутність освяченої їжі

На духовному шляху ті, хто найбільше схильні до умиротвореного життя і поважають цінність життя всіх живих істот, часто приймають вегетаріанство. Це відповідає такому принципові йоги, як ахімса, що означає проявляти ненасилля й утримуватися від заподіяння будь-якої шкоди живим істотам. Однак у процесі практики бгакті-йоги відданий виходить за рамки простого вегетаріанства, і споживання їжі стає способом духовного прогресу. В храмах Крішни їжу пропонують Божествам у процесі поклоніння, після чого вона стає прасадом («прасад» у перекладі з санскриту означає «милість Господа»). Таким чином, їжа, яку ми вживаємо після того, як її запропонували Господу, стає засобом нашого очищення і духовного розвитку.

Віддане служіння, або свідомість Крішни, часто описують як співи, танці й бенкети. Але на бенкеті споживають духовну їжу, Крішна-прасад.

У Бгаґавад-ґіті Господь говорить: «Хоч би що ти робив, хоч що б ти їв, хоч що б ти пропонував чи віддавав і хоч через яку б аскезу проходив, – роби все це як підношення Мені». Тому пропонування Господові їжі, яку ми їмо,– це невіддільна частина бгакті-йоги; це наповнює їжу духовною енергією. І така їжа називається прасадом, милістю Господа.

Господь також описує, які підношення Він приймає: «Якщо людина запропонує Мені листок, квітку, плід або воду з любов’ю та відданістю, Я прийму їх». Таким чином, ми бачимо, що Господові нічого не потрібно, але якщо хто-небудь пропонує плоди, зерно і вегетаріанську їжу, Він прийме це. Господь не приймає такої їжі, як м’ясо, риба, яйця; Він приймає тільки чисту їжу, яку можна легко одержати, не завдаючи шкоди іншим. Тому ми пропонуємо те, що Крішні подобається, а не те, що Йому не до смаку. Ми також не використовуємо цибулю, часник і гриби, коли готуємо для Крішни.

Господь повністю задоволений Сам уСобі. Він –творець усього, тому все і так належить Йому. Він дає нам їжу через природу, але ми висловлюємо Йому вдячність, коли пропонуємо Йому цю їжу з любов’ю й відданістю. Тому, якщо Його відданий пропонує Йому щось із любов’ю, то зі Своєї безпричинноїласки Крішна приймає це. Господь ніколи не прагне нашої їжі; Йому потрібна лише наша любов і відданість. І Він відповідає на нашу любов взаємністю.

Тому на духовному шляху вживання їжі, яку було спершу запропоновано Господові, – це найвища досконалість вегетаріанської дієти. Ведична література пояснює, що мета людського життя – відновлення одвічних стосунків душі з Богом, а вживання прасаду – це спосіб, який допомагаєнам досягти цієї мети.

Їжу потрібно готувати з любов’ю, розуміючи, що її пропонуватимуть Господові Крішні. В духовному світі Радгарані готує для Крішни, і Вона ніколи не готує однакові підношення двічі. Вважають, що храмова кухня належить Радгарані.

Інгредієнти відбирають дуже ретельно, вони мають бути свіжими, чистими і на 100% вегетаріанськими. Коли ми готуємо для Крішни, то не куштуємо підношення в процесі приготування. Ми даємо Крішні першому спробувати страву, коли пропонуємоїї Йому.

Після того, як усі підношення готові, ми беремо потрошку з кожної страви, кладемо на тарілочки, ставимо на спеціальнутацю і відносимо на вівтар, щоб запропонувати Божествам або зображенню Крішни.

Потім ці страви пропонують Богові зі спеціальними молитвами і просять Його прийняти це скромне підношення. Господь приймає підношення, якщо найголовнішим складником страви є любов, із якою її було запропоновано. Господь не має потреби в споживанні їжі, але Його приваблює наша любов до Нього, вона спонукає Його прийняти наше підношення. Якщо запропонувати Господові найрозкішніший бенкет, але без любові й відданості, Крішна не відчує голоду і не прийме цю їжу. Саме наша любов привертає увагу Господа Крішни, який у цьому разі схильний прийняти наше служіння.

Поглянувши на це любовне підношення вегетаріанського частування і спробувавши його, Він залишає нам залишки Своєї їжі, щоб ми могли їхушанувати і насолодитися ними. В цій їжі міститься енергія Крішни. Таким чином, матерія одухотворюється, і це впливає на наше тіло і розум так само. Це Його особлива милість до нас. Отже, процес відданого служіння стає обміном любов’ю між нами й Господом, і їжа –це частина цього обміну. Така їжа не тільки насичує наше тіло, але й очищує нашу свідомість.  

Коли ми насолоджуємось освяченою їжею, Крішна-прасадом, вона очищує наше серце і захищає від ілюзії. Таким чином, відданий вбирає духовну енергію Господа Крішни й очищується від гріховних реакцій, споживаючи їжу, яку було спочатку запропоновано Господу. А отже, ми також звільняємося від реінкарнації, постійного коловороту народжень і смертей. Цей процес готує нас до того, щоб увійти до духовного світу, тому що там віддані також насолоджуються споживанням їжі в товаристві з Крішною.

Прогрес здійснюємо не тільки ми:всі рослини, які було задіяно в приготуванні підношення для Господа, також очищуються й одержують благо. Однак ми стаємо причетними до кармічної діяльності, якщо заподіюємо шкоду будь-якій живій істоті, навіть рослині, й використовуємо її в їжу, не запропонувавши Господові. Так прасад стає ще й досконалою йогічною дієтою.

Тому приготування, пропонування, а потім шанобливе споживання і вшанування цієї одухотвореної їжі стає частиною радісного процесу відданого служіння Господові. Кожен може цього навчитися і насолоджуватися щастям споживання прасаду. Недільний бенкет любові в храмах Харе Крішна – це можливість для кожного долучитися до цього достатку Господа Крішни. І ми запрошуємо вас приходити настільки часто, наскільки ви хочете, і духовно прогресувати, просто насолоджуючись Крішна-прасадом.   

 задати питання

ВВЕДІТЬ ВАШЕ ПИТАННЯ